HBL HBL

De eindexamenleerlingen van havo 5 en vwo 6 met het vak kunst zijn op een bijzondere excursie naar de Stopera in Amsterdam geweest. Ze kregen een rondleiding achter de schermen van het nationale opera-en ballettheater, een dansworkshop van het nationale ballet en ze mochten ‘s avonds naar de première van het klassieke Don Quichot.

De rondleiding achter de schermen was erg leerzaam. Leerlingen konden zien wat er allemaal bij kostuum, stage en theaterdesign komt kijken. Intens grote naaiateliers, pruiken en kostuums, gigantische licht- en theatertechniek en wat een doolhof is het achter de coulissen!

Voorbereiding op het examen

In het eindexamenprogramma kubv (kunst in de bovenbouw) is ervaring met de professionele (toegepaste) kunstwereld een belangrijk onderdeel. Ook zit (klassieke) muziek, dans en theaterdesign bij de examendisciplines van kunst algemeen. Daarom is het belangrijk en motiverend ter voorbereiding op het examen om een voorstelling in het echt te zien. De dansworkshop helpt bij het begrijpen van choreografie, compositie in de ruimte, ritme, maatvoering en bewegingstaal. Dit zijn allemaal onderdelen van kunstanalyse, daar moeten de leerlingen gerichte vragen over kunnen beantwoorden en het plaatsen in de tijd.

Het opera en ballet laat zien hoe al deze onderdelen samen komen in een productie. Het is zeer inspirerend en leerlingen nemen zo ook een kijkje in de keuken van een wellicht interessant werkveld. Zo zijn er leerlingen die al op de vooropleiding zitten van de kunstacademie en bijvoorbeeld al een eigen kledinglijn aan het ontwerpen zijn. Hoe gaaf is het dan om deze naaiateliers te zien!

Tussen het programma door gingen de leerlingen zelf in de omgeving van het Waterlooplein wat eten. Daarna gingen de meeste leerlingen zich omkleden en kwamen prachtig gekleed naar de drie uur durende voorstelling van Don Quichot. Het was een mooie toevalstreffer dat de leerlingen Spaans het boek in klas 4 al hadden gelezen. Zij zagen het verhaal nu prachtig verbeeld. Ook de leerlingen zonder Spaans konden het verhaal goed volgen dankzij de workshops van die middag, waarin ze zelf een choreografie moesten maken op stukjes tekst, eindigend in tableau vivants.

Ander nieuws

Bezoek uit India

Twintig leerlingen uit India hebben onze school bezocht. Ze waren op studiereis in Nederland en wilden graag een Nederlandse school bezoeken. Natuurlijk waren ze van harte welkom!

Lees meer

Lichtcursus voor aulacommissie

De leerlingen van onze Aulacommissie kregen een training over hoe onze belichting werkt. Zo maken ze nog mooiere effecten voor evenementen en schoolfeesten.

Lees meer

Leerlingen presenteren profielwerkstukken

Bestaat de ‘Pink Tax’? Is Shakespeare nog populair onder de jeugd? Wat is het effect van sport op leerprestaties? Maandagavond 30 september was een leerzame avond op Het Baarnsch Lyceum....

Lees meer

Schoolgids 2024-2025

De schoolgids van 2024-2025 staat nu online! Vol actuele informatie over het Baarnsch Lyceum, voor leerlingen, ouders, verzorgers en andere geïnteresseerden.

Lees meer

Monumentje bij het Gardameer voor overleden oud-leerling Koen

Langs het Gardameer komt een monumentje voor onze overleden oud-leerling Koen.

Lees meer

Uitbreiding Het Baarnsch Lyceum een jaar vervroegd

Het Baarnsch Lyceum krijgt een mooie extra vleugel met passende faciliteiten.

Lees meer

Strategisch Beleidsplan 2022-2026

Het Baarnsch Lyceum heeft voor de jaren 2022 - 2026 een strategisch beleidsplan opgesteld in samenspraak met medewerkers, leerlingen, ouder(s)/verzorger(s) en externe partijen.

Lees meer