‘Ik heb hier de kansen om door te groeien!’
‘Net pas afgestudeerd maar nu al aan de slag als docent geschiedenis/maatschappijleer en mentor van klas 1. Wat een vertrouwen en ervaring heb ik hier tot nu toe gekregen!
Als oud-leerling was het een logische beslissing om hier stage te komen lopen. Ik liep mee met mijn oud-geschiedenisdocent en mocht gelijk voor de klas staan. Op een prettige, veilige manier ben ik erachter gekomen dat ik docent wil zijn. Dat heeft ertoe geleden dat ik nu mijn mannetje sta voor de klas.
Geschiedenis is een hoop informatie. Ik probeer het onderwerp altijd zo dicht mogelijk bij de leerlingen te leggen. Dit doe ik door de leerlingen te laten verplaatsen in de schoenen van personen uit het tijdvak waar we het over hebben. Zo maak je het verhaal eigen. Leerlingen die meer hulp nodig hebben koppel ik met leerlingen die sterk in het vak zijn. Je bent altijd opzoek naar de juiste manier om je leerling goed te laten presteren. Elke leerling moet immers wel de juiste kennis hebben.
Ik praat niet alleen over de lesstof, maar praat ook over het leven van de leerlingen om zo een goede band te kweken. Door mijn iets jongere leeftijd zit daar misschien ook een voordeel. Ik begrijp de leerlingen meestal goed.
De uitdaging voor mij is nu om nog verder door te groeien en een master af te ronden. Dan kan ik ook de bovenbouw lesgeven. Eén ding is wel zeker, ik verveel me hier nog lang niet en ik heb hier de kans om door te groeien!’
Docent geschiedenis/maatschappijleer
‘’Ik had niet gedacht dat het onderwijs ook in mij zat als ondernemer’’
Ik ben al ruim 20 jaar actief als ondernemer in de evenementenwereld en daarnaast sinds 2 jaar ook in loondienst als event manager op Het Baarnsch Lyceum. Een functie die je niet zo vaak tegenkomt op een middelbare school. Op het Baarnsch Lyceum echter is de functie inmiddels niet meer weg te denken. Ondanks dat veel van mijn familieleden voor de klas hebben gestaan had ik zelf niet gedacht in het onderwijs terecht te komen.
Aulacommissie
Ik vind het bijzonder dat deze school erg veel ruimte biedt voor kunst, cultuur, sport, media en muziek. Daar horen natuurlijk ook verschillende evenementen bij zoals toneelvoorstellingen, sportdagen, talentenjachten, schoolfeesten en interlyceales. Als eventmanager heb ik de eindverantwoordelijkheid voor alle evenementen in en rond de school. Dit doe ik niet alleen maar samen met de aulacommissie, een groep van 10 enthousiaste leerlingen uit verschillende leerjaren van zowel havo, vwo als gymnasium. Wij faciliteren de evenementen met behulp van licht, geluid en video.
Tijdens de corona-periode moesten wij als aulacommissie een nieuwe weg inslaan om zoveel mogelijk de school draaiende te houden. Zo begonnen wij met het zelf produceren van livestreams, online informatieavonden en online open dagen voor de basisscholen. Daar kwam mijn ervaring als ondernemer goed van pas! Het heeft uiteindelijk geleid tot een nieuwe richting binnen de aulacommissie namelijk videoproductie. Eens in de zoveel tijd ga ik met de aulacommissie op pad om de leerlingen kennis te laten maken met mensen uit de ondernemerswereld en een kijkje te nemen in de mediawereld.
De juiste plek
De vrijheid en de ruimte voor creativiteit die je krijgt als medewerker om samen met de leerlingen dingen te creëren en te organiseren maakt mijn werk afwisselend, geen dag is hetzelfde. Met het overbrengen van kennis en kunde uit de praktijk aan de leerlingen voel ik mij hier op de juiste plek.
Event manager
‘Het Baarnsch Lyceum is geen standaard middelbare school’
‘Het Baarnsch Lyceum is een UNESCO-ambassador school. Met een leerlingenwerkgroep UNESCO, een groep enthousiaste leerlingen uit alle leerlagen/niveaus, gaan we aan de slag met verschillende UNESCO zaken en regelen we uitwisselingen met andere UNESCO scholen. De school is bijvoorbeeld de laatste jaren veel duurzamer en groener geworden. In Nederland is het fijn wonen en werken, maar in andere landen is het veel moeilijker leven. Daar moeten onze leerlingen zich bewust van zijn. Ik breng ze een beetje uit hun comfortzone en geef ze een open mind.
Docent aardrijkskunde
Ik hou van persoonlijke benadering en leerlingen kunnen mij goed bereiken. Zo zit het ook met de lessen. We kijken verder dan het boek. Ik ben constant bezig hoe het interessant blijft voor leerlingen. Zo zitten leerlingen in mijn aardrijkskundeles ook niet in een busopstelling. Ze zitten in groepjes om elkaar te helpen. Ik bedenk veel eigen opdrachten buiten het boek. Je moet leerlingen constant triggeren om het leuk te houden.
De ene dag geef ik veel les en de andere dag ben ik er op uit. Door die afwisseling vliegen de dagen voorbij!’
Docent aardrijkskunde en coördinator UNESCO